+36 84 322 178 - ELKÖLTÖZTÜNK ! Új címünk: 8600 Siófok, Jegenye sor 6. akvaplast@akvaplast.hu

Az ÉMSZ HÍREK aktuális számában cégünk ügyvezetőjét kérdezték arról, mért támogatja az Akva Plast Kft. a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságának magyar indulóit:

A MUNKAERŐ MEGTARTÁSA ÉS A TÖREKVŐ FIATALOK KÉPZÉSE ELENGEDHETETLEN FELADATUNK!

A munka mennyisége nem mehet a minőség rovására, ennek pedig alap feltétele a megfelelő dolgozói létszám – vallja Kopp Krisztián, az Akva Plast Kft. tetőszigetelő vállalkozás ügyvezetője. A cégvezető szerint kiemelt jelentősége van az évek óta fennálló szakemberhiányban annak, hogy megtartsák a munkaerőt és képezzék a szorgalmas fiatalokat. 

Az ÉMSZ és az Akva Plast Kft. együttműködése régre nyúlik vissza.

Így van. Édesapám, Kopp Ádám alapító tagja volt a Szövetségnek. A vállalkozásunk 1990 óta, tehát az alakulástól tagja az ÉMSZ-nek. Az Akva Plast fő profilja a lapostető hő- és vízszigetelése, és gyakorlatilag – úgy szoktam mondani, hogy Soprontól Záhonyig, tehát – az egész országban végzünk kivitelezési munkákat, tehát van munkánk. Ez azonban nem minden egy cég életében, működésében. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a szakmához tartozó vállalkozásoknak, szakembereknek legyen egy olyan érdekvédelmi szervezete, amit ismernek és elismernek az ágazatban. Az ÉMSZ egyik legnagyobb eredményének éppen ezt tartjuk, hogy a piacon látják és megbecsülik a tagjaikat. Emellett szakmai kiadványok megjelentetésével, rendezvényekkel segítik a szövetséghez tartozó vállalkozásokat – és a megrendelőket is – a szakszerű kivitelezésben, az újdonságok megismerésében és a kapcsolattartásban.

Ahogy említette, jelenleg van teendőjük bőven. Ez köszönhető az energiaválságnak is? Egy tetőfelújítás, tetőszigetelés mennyiben támogathatja az energiahatékonyságot?
Az elmúlt időszakban valóban nagyon sok feladatunk volt, ami részben összefügg az energiaválsággal a felújítások esetében, másrészt pedig az új beruházásokhoz is köze van. Az „egyszerű” tetőszigetelés, – felújítás önmagában nem jelent nagy energiamegtakarítást. Azonban, ha már a vízszigetelést korszerűsítjük, akkor célszerű a tetőt a mai kor követelményeinek megfelelő, kiegészítő hőszigeteléssel is ellátni. Ezt a megrendelőinknek is javasolni szoktam, hiszen ezzel már elérhető megtakarítás az energiában.

A sok megrendelés nem tud a minőség rovására menni?
Egyszerűen nem szabad, hogy a minőséget befolyásolja a több munka! A megnövekedett megrendelés mennyiség többlet feladatot jelent úgy az előkészítésnek, mint a termelésirányításnak éppen annak érdekében hogy a magas minőség biztosítható legyen. Meggyőződésem, hogy a megfelelő színvonal egyik legfontosabb alapköve a saját dolgozói létszám, valamint a munkatársaink rendszeres képzése, és a jól képzettek megtartása. Ez az évek óta tartó szakemberhiány szempontjából is kiemelt jelentőségű.

A munkaerőhiány Önöknél is gondot okoz?
Természetesen. A hiány pótlása szinte lehetetlen. Nálunk tíz éven belül három brigádvezető is nyugdíjba vonul, az ő helyettesítésük is nagy problémát okoz. Éppen ezért tartom nagyon fontosnak az imént említett megtartást, valamint a fiatal törekvő dolgozók cégen belüli szakmai képzését. Óriási probléma, hogy iskolarendszerű képzés ezeken a területeken gyakorlatilag nincs, a dolgozók pedig a munka melletti iskolába járással járó kötöttségeket, a kieső időt nagyon nehezen tudják vállalni. A képzés tekintetében tehát valamit nagyon gyorsan tenni kellene, mert egy évtizeden belül még nagyobb hiány lesz, mint most a jó szakemberekből.

Ezért is támogatták a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságának magyar indulóit?
Részben igen. A versenyző fiatalok részvételének, elért jó helyezéseinek propagálásával a szakmaválasztásban segíthetjük a fiatalokat és népszerűsíthetjük körükben, hogy ezeket a szakmákat válasszák hivatásuknak. Ezúttal anyagilag támogattuk a csapatokat, de bízunk benne, hogy a jövőben szakmai tapasztalatokkal is tudjuk majd segíteni a felkészülést erre, vagy hasonló megmérettetésekre.

Fontos szempont az az Akva Plastnál, hogy átadják a tudást a jövő generációjának?
Amennyiben felkérést kaptunk édesapám is és én is mindig támogattuk a szakma fejlődését. A vállalkozásunkon belül is kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a képzéseknek. Mindig szívesen láttuk és látjuk a fiatalokat, akiket az idősebb és tapasztaltabb dolgozók mellé beosztva igyekszünk szakmailag fejleszteni és megszerettetni velük a mesterséget. Dolgozik nálunk több, második generációs szigetelő szakember is, akiknek már az édesapja is az Akva Plastnál volt tetőszigetelő. A jövő szempontjából nagyon lényeges a tudás átadása, mert a mi szakmánk nem automatizálható, nem tudják robotok elvégezni a feladatokat, ezért itt mindig szükség lesz a jól képzett szakmunkásokra.